Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Συνδακτυλία

Ο όρος συνδακτυλία χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τα δάκτυλα του χεριού ή του ποδιού που είναι ενωμένα μεταξύ τους.

Μερική συνδακτυλία – τα δάκτυλα είναι ενωμένα μερικώς.

Πλήρης συνδακτυλία – τα δάκτυλα είναι ενωμένα πλήρως μέχρι την άκρη του δακτύλου.

Που οφείλεται η συνδακτυλία;

Η έρευνα συνεχίζεται για να βρούμε που οφείλεται. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια αιτία, ενώ σε άλλες υπάρχει κάποιο γενετικό πρόβλημα. Επίσης η συνδακτυλία μπορεί να εμφανίζεται ως εκδήλωση ενός συνδρόμου.

Κατά την εμβρυική ανάπτυξη το χέρι αρχικά έχει το σχήμα κουπιού και στην συνέχεια γίνεται διαχωρισμός και ο σχηματισμός των δακτύλων. Η συνδακτυλία συμβαίνει όταν για άγνωστο λόγο δεν γίνει ο διαχωρισμός.

Πόσο συχνή είναι η συνδακτυλία;

H συνδακτυλία θεωρείται η πιο συχνή συγγενής ανωμαλία του χεριού. Η συχνότητα είναι   1 στα 2,500 μωρά. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια. Τα δάκτυλα που είναι πιο συχνά ενωμένα είναι ο μέσος και παράμεσος δάκτυλος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παιδιού;

Τα δάκτυλα του παιδιού είναι ενωμένα. Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες:

Απλή συνδακτυλία – τα δάκτυλα είναι ενωμένα μεταξύ τους μόνο με δέρμα και μαλακά μόρια.

Σύμπλοκη συνδακτυλία – τα οστά των δακτύλων είναι ενωμένα μεταξύ τους.

Πως γίνεται η διάγνωση της συνδακτυλίας;

H διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση από τον ιατρό . Ακτινογραφίες του χεριού γίνονται για να διαπιστωθεί αν τα οστά είναι ενωμένα καθώς και για προεγχειρητικό σχεδιασμό του διαχωρισμού των δακτύλων.

Πως θεραπεύεται η συνδακτυλία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Ο Παιδοορθοπαιδικός θα διαχωρίσει τα δάκτυλα του παιδιού σας με ειδική πλαστική τεχνική. Η επέμβαση γίνεται σε ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών. Κάθε φορά γίνεται διαχωρισμός δυο δακτύλων για να αποφευχθούν προβλήματα με το δέρμα και την αγγείωση των δακτύλων. Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί σας έχει περισσότερα από δυο δάκτυλα ενωμένα, θα χρειαστούν περισότερες από μια επεμβάσεις.

Παρακολούθηση

Μετά το χειρουργείο το παιδί θα έχει ένα γύψο από τα δάκτυλα μέχρι και πάνω από τον αγκώνα  για τρεις εβδομάδες για να παραμείνει το χέρι ακινητοποιημένο και να προστατευθεί η πλαστική. Ακολούθως αφαιρείται ο γύψος και αρχίζει η κίνηση των δακτύλων. Το παιδί θα χρειαστεί να επανεξετάζεται ανά διαστήματα μέχρι η επούλωση και η λειτουργικότητα των δακτύλων επανέλθουν πλήρως.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr