Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Oστεοχονδρίτιδα κνημιαίου κυρτώματος (Osgood - Schlatter Disease)

Τι είναι η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος;

Η οστεοχονδρίτιδα ή αλλιώς αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος είναι μια άσηπτη φλεγμονή στην περιοχή κατάφυσης του επιγονατιδικού τένοντα στην κνήμη. Αποτελεί συχνή αιτία πόνου στην πρόσθια περιοχή του γόνατος σε παιδιά της εφηβικής ηλικίας. Πιο επιρρεπή είναι παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλμα και τρέξιμο.

shutterstock 2001541817 ConvertedΠοια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στην πρόσθια κάτω επιφάνεια του γόνατος και αντίστοιχα με το κνημιαίο κύρτωμα. Ο πόνος επιδεινώνεται με το τρέξιμο, το άλμα ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος αφορά και τα δυο γόνατα και συνήθως το ένα είναι πιο επώδυνο. Άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα στην περιοχή του κνημιαίου κυρτώματος καθώς και ο σφικτός τετρακέφαλος και οπίσθιοι μηριαίοι μύες.

Χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος;

Η διάγνωση είναι κλινική. Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία του γόνατος για να αποκλείσει άλλες παθήσεις. Στην απλή ακτινογραφία απεικονίζεται ο κατακερματισμός στην περιοχή του κνημιαίου κυρτώματος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η οστεοχονδρίτιδα του κνημαίου κυρτώματος είναι αναπτυξιακή νόσος και έτσι με το τέλος της ανάπτυξης υποχωρούν τα συμπτώματα του πόνου. Το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να μείνει στο τέλος της ανάπτυξης είναι η προπέτεια του κνημιαίου κυρτώματος. Διατρέχει με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων και έτσι η θεραπεία της αποφυσίτιδας του κνημαίου κυρτώματος εστιάζεται στον περιορισμό των περιόδων πόνου και λειτουργικής ανικανότητας του παιδιού.

Στην οξεία φάση του πόνου τα παιδιά διακόπτουν την αθλητική δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Λαμβάνουν ΜΣΑΦ και εφαρμόζεται τοπικά κρυοθεραπεία. Η κύρια θεραπεία όμως για πρόληψη των υποτροπών είναι οι συστηματικές διατατικές ασκήσεις του τετρακεφάλου και των οπισθίων μηριαίων μυών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr