Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Παροδική υμενίτιδα ισχίου

Τι είναι η παροδική υμενίτιδα του ισχίου;

H παροδική υμενίτιδα αποτελεί καλοήθη αυτοπεριοριζόμενη πάθηση του ισχίου στα παιδιά. Αφορά κυρίως αγόρια μεταξύ 3 και 7 ετών. Ονομάζεται αλλιώς και τοξική υμενίτιδα.

Πώς εμφανίζεται στα παιδιά;

To παιδί εμφανίζει προοδευτικό ή οξύ πόνο στην περιοχή του ισχίου ή του γόνατος με χωλότητα ή και άρνηση φόρτισης και βάδισης. Μπορεί να μην υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα και εμφανίζεται συχνά όταν το παιδί ξυπνά το πρωί. Η γενική κατάσταση του παιδιού είναι πολύ καλή και οι γενικές εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές. Οι απλές ακτινογραφίες λεκάνης ισχίων είναι φυσιολογικές και στο υπερηχογράφημα των ισχίων καταγράφεται ενδοαρθρική συλλογή.

Ποια είναι τα αίτια;

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Συχνά εμφανίζεται σαν μια εκδήλωση κάποιας ιογενούς λοίμωξης.

Ποιες άλλες παθήσεις πρέπει να αποκλειστούν;

H κύρια διαφοροδιάγνωση αφορά τον διαχωρισμό της παροδικής υμενίτιδας από την σηπτική αρθρίτιδα του ισχίου που αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί επείγουσα και επιθετική αντιμετώπιση. Άλλες παθήσεις είναι η οστεομυελίτιδα του ισχίου ή άλλων οστών της πυέλου, η οστεοχνδρίτιδα του ισχίου (Perthes) καθώς και σπανιότερα οστικοί όγκοι.

Πως γίνεται η διαφορική διάγνωση;

O έμπειρος Παιδοορθοπαιδικός έχει άμεσα την διάγνωση με την κλινική εξέταση και από την λήψη του ιστορικού. Γενικά το παιδί με παροδική υμενίτιδα του ισχίου δεν πάσχει, έχει καλή γενικά κατάσταση. Δεν έχει πυρετό ή σπάνια έχει μικρή δεκατική κίνηση. Μπορεί να προϋπάρχει ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης του αναπνευστικού. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος το πρωί και να βελτιώνεται στη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με την σηπτική αρθρίτιδα που έχει προοδευτική επιδείνωση. Η γενική αίματος και οι δείκτες φλεγμονής είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων απεικονίζει ενδοαρθρική συλλογή στο πάσχων ισχίο.

Μπορεί η παροδική υμενίτιδα να προκαλέσει νόσο του Perthes;

Η παροδική υμενίτιδα του ισχίου δεν προκαλεί οστεοχονδρίτιδα του ισχίου. Επειδή όμως στην οστεοχονδρίτιδα του ισχίου τα πολύ πρώιμα αρχικά συμπτώματα είναι αυτά της υμενίτιδας, υπάρχει σύγχυση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της παροδικής υμενίτιδας είναι συμπτωματική μιας και η πάθηση είναι αυτοπεριοριζόμενη σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Δεν χρειάζεται αυστηρή κατάκλιση. Το παιδί μπορεί να βαδίζει στα όρια του πόνου του και συνιστάται η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για 2-3 εβδομάδες. Το παιδί λαμβάνει από το στόμα φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για 5-7 ημέρες. Επανεξετάζεται σε 2-3 εβδομάδες και εφόσον το ισχίο είναι ελεύθερο επανέρχεται σταδιακά σε αθλητικές δραστηριότητες.

Μπορεί να υποτροπιάσει η παροδική υμενίτιδα;

Οι υποτροπές είναι σπάνιες. Στα παιδιά με υποτροπιάζουσα υμενίτιδα πρέπει να γίνει έλεγχος για νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα νοσήματα του κολλαγόνου.

Περιστατικά

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr