Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Βάδιση με έσω στροφή (Intoeing)

Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες βαδίζουν με ήπια έξω στροφή του ποδιού και θετική πρόοδο βάδισης 0-30 μοίρες. Με τον όρο έσω στροφή περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία το παιδί βαδίζει με τα πόδια να στρίβουν προς τα μέσα αντί να κοιτούν μπροστά. Το πρότυπο αυτό βάδισης είναι πολύ συχνό στην παιδική ηλικία, προκαλεί ανησυχία στους γονείς και αποτελεί από τα πιο συχνά αίτια παραπομπής σε Παιδοορθοπαιδικό.

Ποια είναι τα αίτια της βάδισης με εσωτερική στροφή;

Τα πιο συχνά αίτια της βάδισης με έσω στροφή είναι

Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν. Όπως για παράδειγμα σε ένα βρέφος μπορεί να συνυπάρχει μεταταρσιαία προσαγωγή και εσωτερική στροφή της κνήμης.

Ποια είναι η φυσική εξέλιξη; Απαιτείται θεραπεία;

Συνήθως δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών η εσωτερική στροφή αυτοδιορθώνεται με την ανάπτυξη του παιδιού. Η αυτοδιόρθωση είναι αργή και συνήθως   απαιτούνται μήνες και χρόνια. Οι παθήσεις που μπορεί να χρειαστούν θεραπεία είναι η δύσκαμπτη μεταταρσιαία προσαγωγή του άκρου ποδός και σπανιότερα η, πολύ σοβαρού βαθμού, αυξημένη πρόσθια κλίση του αυχένα του μηριαίου που επιμένει στην όψιμη παιδική και εφηβική ηλικία.

Είναι χρήσιμα τα ειδικά παπούτσια, οι κηδεμόνες ή οι νυχτερινοί νάρθηκες;

Όχι, με μοναδική εξαίρεση το ραιβό μετατάρσιο. Παλαιότερα στα παιδιά που βάδιζαν με έσω στροφή συνταγογραφούνταν ειδικά παπούτσια, κηδεμόνες, νυχτερινοί νάρθηκες ή ακόμα δινόταν η επιλογή να φορούν τα παπούτσια ανάποδα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι όλα αυτά είναι αναποτελεσματικά, μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο παιδικό πόδι και επιπλέον είναι ακριβά για την οικογένεια. Τα αίτια της βάδισης με έσω στροφή αυτοδιορθώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη και δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.

Μπορεί η βάδιση με έσω στροφή να παραμείνει και να προκαλεί δυσκολίες;

Στην ιατρική υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Σπάνια η μεταταρσιαία προσαγωγή, η εσωτερική στροφή της κνήμης και η αυξημένη πρόσθια κλίση του αυχένα του μηριαίου οστού μπορεί να παραμείνουν. Αλλά η συχνότητα σοβαρής εναπομένουσας εσωτερικής στροφής που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα είναι λιγότερο του 1%. Πρόκειται για περιπτώσεις με γενετική προδιάθεση που δεν εμπίπτουν στην πλειοψηφία των αναπτυξιακών παραλλαγών.

Χρειάζεται χειρουργική θεραπεία;

Πολύ σπάνια. Η διορθωτική στροφική οστεοτομία του μηριαίου ή της κνήμης έχει ένδειξη μόνο σε σοβαρή παραμόρφωση που προκαλεί λειτουργικό πρόβλημα μετά την ηλικία των 10 ετών.

Περιστατικά

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr