Πότε κάποιος πρέπει να υποπτεύεται την δισκίτιδα;
Η δισκίτιδα τυπικά προσβάλλει παιδιά 1-5 ετών. Το παιδί μπορεί να παραπονιέται για πόνο στην μέση ή στην κοιλιά, μπορεί να αρνείται να περπατήσει ή μπορεί να χωλαίνει. Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν όψη πάσχοντος αλλά λιγότερα από τα μισά έχουν πυρετό. Συχνά η κίνηση της σπονδυλικής στήλης είναι περιορισμένη και συνοδεύεται από πόνο ή ευαισθησία στην ψηλάφησή της. Τα παιδιά αρνούνται να σκύψουν για να πάρουν ένα παιχνίδι από το έδαφος.
Τι περιλαμβάνει ο διαγνωστικός έλεγχος;
- Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει την γενική αίματος, την ταχύτητα καθιζήσεως, την C αντιδρώσα πρωτεΐνη και καλλιέργειες αίματος.
- Η απλή ακτινογραφία της θωρακοοσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δείξει απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης και πιθανόν ανταλγική σκολίωση. Στα αρχικά στάδια δεν είναι εμφανής η στένωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
- Η μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης είναι άμεσα διαγνωστική και αποτελεί την εξέταση εκλογής.
- Παρακέντηση με βελόνα απαιτείται όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή.
Ποια είναι η θεραπεία της δισκίτιδας;
Η δισκίτιδα απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή που καθορίζεται από τους λοιμωξιολόγους και στοχεύει κυρίως τον Staphylococcus aureus. Η αντιβιωτική αγωγή δίνεται αρχικά ενδοφλέβια και στην συνέχεια από το στόμα για 3-4 εβδομάδες. Ο πόνος αντιμετωπίζεται αρχικά με παραμονή στο κρεβάτι αλλά στην συνέχεια το παιδί μπορεί να κινητοποιηθεί με κάποιο κηδεμόνα.
Περιστατικά