Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Δισκίτιδα

Τι είναι η δισκίτιδα;

H δισκίτιδα θεωρείται η φλεγμονή του μεσοσπονδυλίου δίσκου στα παιδιά συνήθως από Staphylococcus aureus. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου της μέσης στα πολύ μικρά παιδιά και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα του παρακείμενου σπονδύλου.

Πότε κάποιος πρέπει να υποπτεύεται την δισκίτιδα;

Η δισκίτιδα τυπικά προσβάλλει παιδιά 1-5 ετών. Το παιδί μπορεί να παραπονιέται για πόνο στην μέση ή στην κοιλιά, μπορεί να αρνείται να περπατήσει ή μπορεί να χωλαίνει. Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν όψη πάσχοντος αλλά λιγότερα από τα μισά έχουν πυρετό. Συχνά η κίνηση της σπονδυλικής στήλης είναι περιορισμένη και συνοδεύεται από πόνο ή ευαισθησία στην ψηλάφησή της. Τα παιδιά αρνούνται να σκύψουν για να πάρουν ένα παιχνίδι από το έδαφος.

Τι περιλαμβάνει ο διαγνωστικός έλεγχος;

  • Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει την γενική αίματος, την ταχύτητα καθιζήσεως, την C αντιδρώσα πρωτεΐνη και καλλιέργειες αίματος.
  • Η απλή ακτινογραφία της θωρακοοσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δείξει απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης και πιθανόν ανταλγική σκολίωση. Στα αρχικά στάδια δεν είναι εμφανής η στένωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
  • Η μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης είναι άμεσα διαγνωστική και αποτελεί την εξέταση εκλογής.
  • Παρακέντηση με βελόνα απαιτείται όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή.

Ποια είναι η θεραπεία της δισκίτιδας;

Η δισκίτιδα απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή που καθορίζεται από τους λοιμωξιολόγους και στοχεύει κυρίως τον Staphylococcus aureus. Η αντιβιωτική αγωγή δίνεται αρχικά ενδοφλέβια και στην συνέχεια από το στόμα για 3-4 εβδομάδες. Ο πόνος αντιμετωπίζεται αρχικά με παραμονή στο κρεβάτι αλλά στην συνέχεια το παιδί μπορεί να κινητοποιηθεί με κάποιο κηδεμόνα.

Περιστατικά

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr