Μαιάνδρου 7, Αθήνα

2η φάση Ponseti - Χρήση κηδεμόνα απαγωγής

Η 2η φάση ξεκινά με την αφαίρεση του τελευταίου διορθωτικού γύψου. Περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού διορθωτικού κηδεμόνα απαγωγής που έχει στόχο την διατήρηση της διόρθωσης του σχήματος των ποδιών και την αποφυγή μελλοντικής υποτροπής. Αποτελεί το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο της μεθόδου γιατί απαιτεί αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου. H μη συμμόρφωση σωστής εφαρμογής του κηδεμόνα ή διακοπή αυτού , οδηγεί μαθηματικά  σε  υποτροπή της ραιβοιπποποδίας (90% τον 1ο χρόνο, 70-80% τον 2ο χρόνο, 30-40% τον 3ο χρόνο, 10-15% τον 4ο χρόνο και 6% για τα επόμενα έτη).

O κηδεμόνας απαγωγής πρέπει να είναι διαθέσιμος όταν αφαιρεθεί ο τελευταίος γύψος και να τοποθετηθεί άμεσα από τον γιατρό. Αν δεν τοποθετηθεί άμεσα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής - απώλειας της διόρθωσης καθώς και μη αποδοχής του κηδεμόνα

Πρωτόκολλο εφαρμογής κηδεμόνα Ponseti 

Α. για μωρά με ραιβοιπποποδία που η διόρθωση έγινε τους πρώτους μήνες της ζωής

1. Εφαρμογή για 23 ώρες για τους 3 πρώτους μήνες. Μπορούν να αφαιρεθούν για το μπάνιο και το ντύσιμο του μωρού για μια ώρα συνολικά. Αυτή η μια ώρα μπορεί να είναι συνεχόμενη ή μοιρασμένη σε δυο μισάωρα, δυο φορές την ημέρα.

2. Μετά ακολουθεί σταδιακή μείωση των ωρών εφαρμογής όπως ακολουθεί: 

 • 20-22 ώρες για ένα μήνα
 • 18-20 ώρες για ένα μήνα
 • 16-18 ώρες για ένα μήνα
 • 14-16 ώρες για ένα μήνα
 • 12-14 ώρες μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών 

Οι  ώρες εφαρμογής του κηδεμόνα δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συνεχόμενες αλλά καλό είναι οι περισσότερες να συμπληρώνονται κατά τις ώρες ενδιάμεσου ημερήσιου και νυχτερινού ύπνου.

Β. για μωρά με ραιβοιπποποδία που η διόρθωση έγινε μετά τους 8-9 μήνες

Επειδή τα παιδιά αυτά είναι έτοιμα να μπουσουλήσουν ή να περπατήσουν, είναι σημαντικό να επιτρέψουμε κάποιο βαθμό κίνησης για την ανάπτυξη των αδύνατων μυών. Στα παιδιά αυτά συνιστάται:

 • αρχικά 18-20 ώρες για 2 μήνες
 • 16 ώρες για 3-4 μήνες
 • 12-14 ώρες μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών

Γ. Παιδιά με ραιβοιπποποδία και χαλαρές αρθρώσεις

2-3% των παιδιών με ραιβοιπποποδία έχουν χαλαρές αρθρώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές η ρύθμιση του κηδεμόνα σε εξωτερική στροφή 60-70 μοιρών μπορεί να οδηγήσει σε πλατυποδία. Στα παιδιά αυτά είναι καλό να μειώνεται η στροφή στις 30-4ο μοίρες. 

Δ. Παιδιά με άτυπη ραιβοιπποποδία

Στην διορθωμένη άτυπη ραιβοιπποποδία το πάσχων πόδι μπαίνει σε εξωτερική στροφή 20-30 μοιρών. Καθώς το σχήμα του ποδιού αρχίζει να προσομοιάζει με φυσιολογικό τότε μπορεί να αυξηθεί η εξωτερική στροφή στον κηδεμόνα στις 40-50 μοίρες. 

Ποιος θα τοποθετήσει τα παπούτσια με την μπάρα στο παιδί μου;

Όταν αφαιρεθεί ο τελευταίος γύψος, ο γιατρός σας θα τοποθετήσει για πρώτη φορά τον κηδεμόνα στο μωρό. Στην συνέχεια θα σας εξηγήσει πώς να φοράτε τον κηδεμόνα και θα σας δώσει οδηγίες για το τι να προσέχετε. Τα παπούτσια εφαρμόζουν στην μπάρα με μια συγκεκριμένη γωνία. Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να αλλαχτεί από κανέναν άλλο παρά μόνο από τον γιατρό σας όταν αυτός το κρίνει.

01

Πώς φοράμε τα παπούτσια;   

Το πρώτο παπούτσι που θα εφαρμόσετε είναι αυτό στην πλευρά της ραιβοϊπποποδίας. Αν η ραιβοϊπποποδία είναι αμφοτερόπλευρη, τότε θα φορέσετε το παπούτσι πρώτα στο πιο δύσκαμπτο πόδι και ακολούθως στο άλλο. Εάν χρησιμοποιείτε κηδεμόνα όπου η μπάρα είναι αποσπώμενη, τότε αυτή θα τοποθετηθεί τελευταία. 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η πτέρνα του ποδιού ακουμπά στο πίσω μέρος του παπουτσιού και ότι η γλώσσα του παπουτσιού και το μεσαίο λουράκι συγκρατούν την πτέρνα στην σωστή θέση. Στην συνέχεια μπορείτε να δέσετε και τα άλλα δυο λουράκια. Με έναν μαρκαδόρο μπορείτε να σημειώσετε την θέση των δακτύλων του ποδιού σε σχέση με το παπούτσι. Εάν τα δάκτυλα οπισθοχωρούν πίσω από την γραμμή, αυτό σημαίνει ότι η πτέρνα δεν είναι σε επαφή με το πέλμα του παπουτσιού και ότι έχει οπισθοχωρήσει. 

Τα πόδια του μωρού μπορεί να είναι πρησμένα μετά την αφαίρεση του τελευταίου γύψου. Για το λόγο αυτό όταν τοποθετηθούν τα παπούτσια για πρώτη φορά, μπορείτε να σφίξετε τα λουράκια λιγότερο. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα στα λουράκια μπορεί να μαλακώσει αρκετά και να χρειαστεί να κάνετε επιπλέον τρύπες. Είναι πολύ σημαντικό τα λουράκια να εφαρμόζουν σωστά. Εάν το πόδι δεν συγκρατείται σταθερά στο παπούτσι, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πληγές και φυσαλίδες.

Θα νιώθει άνετα το παιδί με τα παπούτσια και την μπάρα; 

Είναι πιθανόν το μωρό σας να είναι ανήσυχο όταν τοποθετηθούν τα παπούτσια με την μπάρα. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε πόνο. Οφείλεται στο ότι το μωρό δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του ανεξάρτητα το ένα από το άλλο μιας και είναι ενωμένα με την μπάρα. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να κινεί ταυτόχρονα τα γόνατα και τα ισχία. Όσο περισσότερο χρόνο περνά το παιδί σας στον κηδεμόνα τόσο το γρηγορότερο θα συνηθίσει να κουνά μαζί και τα δυο πόδια. 

Αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας κλαίει περισσότερο απ’ ότι συνήθως, τότε ελέγξτε αν τα παπούτσια εφαρμόζουν σωστά καθώς και το δέρμα του ποδιού για πιθανή παρουσία φυσαλλίδων ή ερυθρότητας. Εάν έχει δημιουργηθεί φυσαλίδα, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. 

02 03

Αν το παιδί είναι ανήσυχο, μπορώ να αφαιρέσω την μπάρα;

Τα παπούτσια από μόνα τους δεν προλαμβάνουν την υποτροπή της ραιβοϊπποποδίας. Η μπάρα είναι αυτή που διατηρεί την διόρθωση συγκρατώντας τα πόδια στην διορθωμένη θέση.

Πώς μπορώ να προλάβω την δημιουργία φυσαλίδων στο πόδι; 

Για να προλάβετε την δημιουργία φυσαλίδων, είναι σημαντικό κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των παπουτσιών να τα αφαιρείτε κατά διαστήματα.  Όταν φορέσετε τα παπούτσια για πρώτη φορά, αφαιρέστε τα μετά από μια ώρα και ελέγξτε το πόδι και την πτέρνα του μωρού για ερυθρότητα ή σημεία πίεσης. Εάν δεν παρατηρούνται τα παραπάνω, τοποθετήστε ξανά τα παπούτσια με την μπάρα και ελέγξτε πάλι σε διάστημα 2- 3 ωρών. Συνεχίστε να αυξάνετε το μεσοδιάστημα κατά το οποίο ελέγχετε τα πόδια του μωρού. Κατά την δεύτερη ή τρίτη μέρα, το παιδί σας πρέπει να είναι άνετα με τα παπούτσια και να τα φορά για 23 ώρες.

04

Πόσο συχνά πρέπει να επανεξετάζεται το μωρό μου;

Από την στιγμή που θα τοποθετηθούν τα παπούτσια με την μπάρα για πρώτη φορά, το μωρό πρέπει να επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες.

Εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα, το επόμενο ραντεβού ορίζεται σε τρεις μήνες. Τότε σταματά η εφαρμογή των παπουτσιών με την μπάρα για 23 ώρες και ξεκινά η σταδιακή μείωση των ωρών εφαρμογής για 12-14 ώρες ημερησίως. 

Στην συνέχεια η επανεξέταση είναι 

 • ανά 4 μήνες για τα δυο πρώτα χρόνια, 
 • ανά 6 μήνες μέχρι την ηλικία των 4 ετών και 
 • ετήσια μέχρι την σκελετική ωρίμανση.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr