Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Κύφωση

Τι είναι η κύφωση;

Η κύφωση αποτελεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης στο πλάγιο επίπεδο και χαρακτηριστικά ο ασθενής εμφανίζεται να έχει καμπούρα.

Ποια είναι τα αίτια της κύφωσης;

  • Συγγενή
  • Νευρομυϊκά
  • Εκ στάσεως
  • Νόσος Scheurmann
  • Μεταβολικά - ρευματολογικά
  • Μετατραυματικά
  • Μετά από φλεγμονή

shutterstock 2158121309Κύφωση μεσα Converted

Τι είναι η κύφωση στάσεως (round back);

Οι γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί καμπουριάζει. Στην εξέταση το παιδί έχει κυφωτική παραμόρφωση που όμως είναι εύκαμπτη και μπορεί να διορθωθεί.

Απαιτεί θεραπεία;

Αυτό που χρειάζεται είναι η εκμάθηση και διατήρηση της καλής στάσης του κορμού. Πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που συμβάλλουν στον τρόπο στάσης που υιοθετεί ένα παιδί. Τέτοιοι είναι η εφηβεία, η έναρξη ανάπτυξης των μαστών, η αυτοεκτίμηση. Το παιδί πρέπει να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τόνωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Προγράμματα ασκήσεων στο σπίτι αποτυγχάνουν. Η εναλλακτική της κολύμβησης είναι μια καλή επιλογή, όπως και η ένταξη σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης του κορμού, υπό την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή.

Τι είναι η κύφωση Scheurmann;

Είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης των μεσοσπονδυλίων δίσκων στην παιδική ηλικία. Αφορά πιο συχνά αγόρια 12-14 ετών. Τα παιδιά παρουσιάζουν πόνο και κυφωτική παραμόρφωση στην θωρακική συνήθως μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωση αυτή είναι δύσκαμπτη και δεν διορθώνεται. Η απλή ακτινογραφία είναι διαγνωστική με την παρουσία τριών τουλάχιστον σπονδύλων με σφηνοειδή παραμόρφωση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Οι γονείς πιο συχνά ανησυχούν για την κοσμητική παραμόρφωση και τα πιθανά μελλοντικά λειτουργικά προβλήματα. Η θεραπεία εξαρτάται από την παρουσία πόνου, το μέγεθος και τον βαθμό δυσκαμψίας της κυφωτικής καμπύλης.

  • Εάν ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα, η κυφωτική καμπύλη είναι μικρότερη από 45 μοίρες και μπορεί να διορθωθεί στο φυσιολογικό με υπερέκταση, τότε δίνεται μια βραχεία θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για 10-14 ημέρες. Το παιδί παρακολουθείται κάθε 6 μήνες μέχρι την σκελετική του ωρίμανση.
  • Εάν η καμπύλη είναι μεγαλύτερη από 50 μοίρες, ενδείκνυται η θεραπεία με κηδεμόνα για 23 ώρες ημερησίως και τακτική παρακολούθηση ανά 4 μήνες.
  • Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται για προοδευτικά επιδεινούμενες καμπύλες παρά την χρήση κηδεμόνα και για καμπύλες πάνω από 75 μοίρες.

Περιστατικά

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr