Τι προκαλεί την κοιλοποδία;
H κοιλοποδία είναι το αποτέλεσμα μιας νευρομυϊκής νόσου μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Ποια είναι τα πιθανά αίτια της κοιλοποδίας;
- Νόσος Charcot-Marie-Tooth (CMT)
- Αταξία Friedrich
- Μυϊκή δυστροφία
- Εγκεφαλική παράλυση
- Νωτιαία μυϊκή ατροφία ( SMA)
- Συριγγομυελία
- Διαστηματομυελία
- Μυελομηνιγγοκήλη
- Νωτιαίος δυσραφισμός και καθήλωση τελικού νηματίου
- Όγκοι νωτιαίου μυελού
- Υπολειπόμενη κοιλοποδία επί ραιβοιπποποδίας
- Ιδιοπαθής (διάγνωση εξ αποκλεισμού; πολύ σπάνια)
Ποια είναι τα κύρια ενοχλήματα στην κοιλοποδία;
Τυπικά οι ασθενείς με κοιλοποδία αναφέρουν δυσκολία στην εφαρμογή των παπουτσιών λόγω πίεσης και πόνου στην ραχιαία επιφάνεια του μέσου ποδός. Επιπλέον δημιουργούνται κάλοι κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων και στο έξω χείλος του άκρου ποδός. Τα δάκτυλα παρουσιάζουν γαμψοδακτυλία με παρουσία επώδυνων κάλων. Επίσης τα άτομα με κοιλοποδία παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα διαστρέμματα και αίσθημα αστάθειας της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Έχει σημασία το οικογενειακό ιστορικό;
Ναι. Η νόσος Charcot-Marie-Tooth μεταβιβάζεται με τον αυτοσωμικό επικρατή τρόπο και αποτελεί συχνή αιτία κοιλοποδίας. Είναι σημαντικό να εξετάζονται τα πόδια και των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
Τι περιλαμβάνει ο διαγνωστικός έλεγχος;
O Παιδοορθοπαιδικός θα κάνει ενδελεχή έλεγχο των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Θα καθορίσει κλινικά αν η κοιλοποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Θα ζητήσει ακτινογραφίες της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός σε φόρτιση για να καθορίσει τον τύπο και την βαρύτητα της παραμόρφωσης. Περαιτέρω έλεγχος ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης με μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, γενετικός έλεγχος καθώς και προσδιορισμός της CPK ολοκληρώνουν την εργαστηριακό έλεγχο.
Θα χρειαστεί παιδονευρολογική εξέταση για ανεύρεση του πιθανού νευρομυϊκού αιτίου της κοιλοπδίας.
Ποια είναι η θεραπεία της κοιλοποδίας ;
H θεραπεία είναι ανάλογη με το αιτία που προκαλεί την παραμόρφωση. Εάν η αιτία δεν θεραπεύεται, όπως στην CMT, τότε το παιδί πρέπει να παραπεμφθεί σε Παιδοορθοπαιδικό για χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης του άκρου ποδός. Αν η υποκείμενη νόσος είναι αντιμετωπίσημη, όπως π.χ σε καθήλωση του τελικού νηματίου , τότε πρέπει να προηγηθεί η θεραπεία αυτής και μετά να ακολουθήσει η ανακατασκευή του ποδιού.
Ποιος είναι ο ρόλος της συντηρητικής αγωγής στην κοιλοποδία;
H συντηρητική αγωγή έχει μηδαμινή θέση στην αντιμετώπιση της κοιλοποδίας μιας και η παραμόρφωση είναι προοδευτικά επιδεινούμενη και συνήθως προχωρημένη κατά την στιγμή της διάγνωσης. Όσο πιο σοβαρή η παραμόρφωση τόσο και πιο σύνθετη η επέμβαση ανακατασκευής του ποδιού. Στα αρχικά στάδια μιας αναπτυσσόμενης κοιλοποδίας μπορεί να εφαρμοστεί ανακουφιστικά η τροποποίηση των υποδημάτων και η χρήση ειδικών πάτων,
χωρίς όμως να αναστέλλεται η εξέλιξη της νόσου.
Ποιος ο ρόλος της χειρουργικής θεραπείας και τι περιλαμβάνει;
Εφόσον καθοριστεί και αντιμετωπιστεί το αίτιο της κοιλοποδίας (εφόσον είναι δυνατό), τότε πρέπει να γίνει η χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης. Η χειρουργική ανακατασκευή του ποδιού περιλαμβάνει αποκατάσταση του σχήματος με οστεοτομίες αλλά και την εξισορρόπηση των μυϊκών δυνάμεων με τενοντομεταφορές έτσι ώστε να διατηρηθεί η διόρθωση και να προληφθεί η υποτροπή.
Περιστατικά